Vad är western.

Medlemmar har minst ett gemensamt intresse och det är att man gillar hästar, och att känna kontakt och gemenskap med både häst och likasinnade.
Utöver det finns det olika orsaker till varför man väljer just Western istället för andra hästsporter. En del av oss tycker inte att cowboyromantik är intressant, medan andra tycker det är coolt. Det går lika bra vilket som.
Horsemanship är ett ledord hos oss. Det står för ett sätt att kommunicera och utbilda hästen, dessutom är det en tävlingsgren.
Wris arbetar seriöst med att utveckla westernsporten med alla dess grenar och tävlingsmoment.
Vi hjälper våra medlemmar att hitta vad just de söker i tävlingsform, utrustning och utbildning.
Utbildning i form av temadagar med kunniga föredragshållare och träningstävlingar där man kan finslipa och träna inför de större tävlingarna. Vi försöker att lägga Temadagar och Träningstävlingar på olika platser varje gång, så att det blir lika tillgängligt för alla.
Alla tävlingsgrenar inom Western har sitt ursprung från hästen som arbetsredskap.
I huvudsak i arbetet med att förflytta eller hantera kor på de stora vidderna i Amerika. Tävlingsgrenen Trail kommer från hur man tog sej fram i svår terräng utan vägar, genom bergsmassiv eller skogar. Där gällde det att ha en häst som förstod minsta vink från ryttaren och som dessutom tänkte själv hur den lämpligast forcerade olika hinder.
Reining är en direkt utveckling av hästens arbetsmoment när man skulle driva eller fånga kor för till exempel märkning. Då behövde hästen och ryttaren kunna stoppa hastigt och ändra riktning.
Det finns många andra exempel. Vad gäller utrustningen så förstår väl de flesta att hatten var för att skydda sej mot sol, vind, sand och snö.
Bootsen med de höga klackarna var till för att dessa skulle gräva ner sig i sanden och få bra fäste, om man till exempel fångade en kalv och måste hålla emot.
Sporrar som hjälp när man med precision skulle manövrera hästen i svåra passager.
Långa dagar tillbringades på hästryggen.
Man i princip arbetade, åt och sov tillsammans. Cowboys hade ett jobb att sköta och hade inte tid att behöva bevaka hästen också i någon större utsträckning. Då gällde det att man kunde lita på varandra och att var och en gjorde sitt.
Horsemanship bygger på att bli accepterad av hästen som en naturlig ledare i flocken.
En flockledare respekterar och följer man i alla situationer.

Wris har i sitt nätverk kontakt med flera tränare som antingen själv är medlemmar eller är fristående. Med ett sådant förhållande får våra medlemmar oftast en mycket tät kontakt med sin tränare. Det finns tränare på flera platser i Skåne.
Ibland kan vi länka till någon tränare från Tyskland eller USA som kommer hit och ger kurser. (eller Clinics som det heter i vår värld)
För att öka sammanhållningen anordnar vi några riktigt trevliga sammankomster varje år.
Ett par exempel är kräftskiva i augusti, vinter- eller julfest, och i samband med vårt årsmöte i mars.
Dessutom försöker vi få till stånd Ridecamps eller Träningsläger för både ungdom och mognare medlemmar.
Det är relativt enkelt att hitta en hyfsad Westernhäst.
Genom oss får du tillgång till allt du behöver för att ha ett rikt tränings- och tävlingsliv tillsammans med din häst.
Flera av våra medlemmar har ingen westernriden häst och en del har inte någon häst alls. Men det är inget krav för att bli medlem, utan det räcker med att intresset finns.
Det lönar sig att bli medlem. Som medlem får du också lägre pris på alla Wris-arrangemang.

En del valde Western för ”den jordnära livsstilen”, man kunde rida i jeans istället för hög hatt och kostym.
Sen vaknade de upp i ett liv med silversadlar, svans- och manspray, hovsvärta och fantomendräkter till hästen. Silverskjortor med ornament och krås, blänkande skärpspänne och nitar på byxorna för ryttarna.

Nåja, det är ju ett stycke ifrån att driva kor över prärien i oväder och damm, men det är häftigt ändå.

http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9/sitemap.xsd